Olej kokosowy rafinowany — czy słusznie uważany jest za ten gorszy od oleju niepoddanego procesowi rafinacji?

Olej kokosowy jest produktem niezwykle popularnym, który stosowany jest zarówno w kuchni, jak i przy pielęgnacji urody. W sklepach można znaleźć jego dwa rodzaje. Jeden poddany jest procesowi rafinacji, a drugi sprzedawany jest w formie niezmodyfikowanej — takiej samej, w jakiej uzyskuje się go po tłoczeniu na zimno. Olej kokosowy rafinowany (https://www.bee.pl/9116-olej-kokosowy) cieszy się jednak zdecydowanie gorszą opinią i często zaleca się kupowanie jedynie oleju niepoddanego rafinacji. Jaka jest jednak prawda o tym naturalnym tłuszczu?

Olej kokosowy rafinowany a nierafinowany — jaka jest między nimi różnica?

Rafinacja to proces, którym poddawany jest olej, by po prostu był on trwalszy. Najczęściej polega ona na podgrzaniu go na krótki czas do bardzo wysokiej temperatury. Po tym procesie jest on już odporny na działanie wielu czynników zewnętrznych, a więc jest trwały i też jego dystrybucja jest mniej problematyczna, gdyż może on być znacznie dłużej przechowywany i obecny na sklepowych półkach.

Rafinacja jednak pozbawia oleju kokosowego wielu cennych mikroelementów i sporej części właściwości zdrowotnych. Mimo wszystko olej kokosowy rafinowany wcale nie jest takim złym wyborem, a czasami kupno jego nierafinowanego odpowiednika nie ma sensu.

Kiedy lepiej wybrać olej rafinowany?

Olej rafinowany przede wszystkim będzie o wiele lepszym wyborem do smażenia. Chociaż jest on pozbawiony części właściwości zdrowotnych, i tak jest on zdrowszy od zwykłego oleju do smażenia. Zwolennikom zdrowego stylu życia często umyka też fakt, że nie ma zupełnie sensu smażyć na oleju nierafinowanym. Jest on o wiele droższy od rafinowanego, a na patelni staje się on olejem rafinowanym, gdyż podgrzany zostaje do wysokiej temperatury, która błyskawicznie pozbawia go wielu korzystnych właściwości. Kupowanie oleju kokosowego nierafinowanego jest więc pozbawione sensu, a pieniądze wyrzucone zostają w błoto. Olej kokosowy rafinowany jest też lepszym wyborem jako baza do masażu ze względu na swoje fizykochemiczne właściwości, w tym konsystencję.

Jeżeli jednak olej kokosowy ma pełnić funkcję terapeutyczną, taką jak podniesienie odporności, zwalczanie grzybicy, czy walka z przewlekłymi infekcjami bakteryjnymi oraz olejowe płukanie ust, wybrać należy olej kokosowy nierafinowany, który jest potężną bronią przeciwko chorobotwórczym drobnoustrojom.

 

 

 

Olej kokosowy rafinowany – właściwości i zastosowanie

Olej kokosowy już od kilku lat cieszy się niesłabnącą popularnością i uchodzi za jedno z najzdrowszych źródeł tłuszczu na świecie. Do wyboru mamy dwa rodzaje – olej kokosowy rafinowany lub nierafinowany. Czym się od siebie różnią? Jakie właściwości ma olej rafinowany? Jak można go używać?

Olej rafinowany i nierafinowany – różnice

Czym właściwie różni się olej kokosowy rafinowany od nierafinowanego? Rafinacja to proces oczyszczania danej substancji. Rafinację przeprowadza się w celu nadania substancji odpowiednich właściwości. W wyniku oczyszczania olej rafinowany pozbawiany jest smaku i zapachu kokosa, który nie wszyscy lubią i dzięki temu jego zastosowanie jest szersze, ponieważ nie zmieni smaku potrawy. Dzięki rafinacji olej ma również zwiększoną trwałość i w przeciwieństwie do oleju nierafinowanego można go poddawać obróbce termicznej.

Czy olej kokosowy rafinowany jest zdrowy?

Wbrew pozorom, olej kokosowy rafinowany wcale nie jest pozbawiony wszystkich wartości odżywczych. Ma ich nieco mniej niż nierafinowany, ale wciąż jest bardzo zdrowy i odznacza się prozdrowotnymi właściwościami. Znajdziemy w nim witaminę C, E, K oraz z grupy B. Zawiera również dużo minerałów, takich jak sód, cynk, potas, wapń, magnez czy żelazo. Rafinowany olej kokosowy jest również bardzo bogatym źródłem kwasów tłuszczowych, wśród których wymienić należy laurynowy, stearynowy, oleinowy, linolowy czy palmitynowy.

Olej kokosowy rafinowany w kuchni

Dzięki temu, że może być poddany obróbce termicznej, olej kokosowy rafinowany ma szerokie zastosowanie w kuchni. Sprawdzi się nie tylko do smażenia, ale również jako zamiennik masła w wielu przepisach. Sprawdzi się dodany do naleśników, pancakes czy kotletów na bazie warzyw.

Inne zastosowanie oleju kokosowego

Olej kokosowy rafinowany sprawdzi się również poza kuchnią. Wiele osób używa go do golenia czy demakijażu. Jest on również bardzo popularny w pielęgnacji włosów. Dzięki niemu włosy są miękkie, błyszczące i gładkie.

Zastosowanie oleju kokosowego

Olej kokosowy oferuje wiele korzyści zdrowotnych, ma delikatny smak i jest produktem ostatnio niezwykle popularnym. Nie ma w tym nic dziwnego, ponieważ ma wszechstronne zastosowanie. Można go użyć nie tylko w kuchni, ale także w celach kosmetycznych.

Zastosowanie oleju kokosowego w kuchni

Około 87% tłuszczu oleju kokosowego stanowią tłuszcze nasycone. Ta cecha sprawia, że jest to jeden z najlepszych tłuszczów do gotowania w wysokiej temperaturze oraz smażenia. Oleje roślinne zawierają wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które po podgrzaniu przekształcają się w toksyczne związki. Olej kokosowy jest pod tym względem bezpieczniejszą alternatywą. Do gotowania najlepiej wybrać zdrowy olej kokosowy rafinowany, który pozbawiony jest charakterystycznego zapachu orzecha kokosowego. 

Zastosowanie oleju kokosowego w celach kosmetycznych

– Można go użyć zamiast pomadki do ust, nawilża na długo i daje lekką ochronę przed słońcem.

– Zastosowany jako balsam do ciała łagodzi stany zapalne skóry i choroby skórne, może być stosowany na suche łokcie, pięty i dłonie w celu ich nawilżenia i zatrzymania wilgoci.

Jest doskonały do zabiegu olejowania włosów  Znacznie zmniejsza utratę białka z włosów, gdy jest nakładany przed lub po myciu szamponem. Kwas laurynowy zawarty w oleju kokosowym penetruje łodygę włosa w sposób, w jaki większość innych tłuszczów nie jest w stanie. Dzięki temu poprawia on wygląd nawet bardzo zniszczonych włosów.

Aby przyspieszyć gojenie drobnych skaleczeń lub zadrapań, nałóż odrobinę oleju kokosowego bezpośrednio na ranę i zawiń ją bandażem. Rany leczone olejem kokosowym goją się znacznie szybciej. Olej kokosowy zmniejsza stan zapalny i zwiększa produkcję kolagenu w skórze.   

– Może być stosowany do poprawy paznokci i skórek. Wystarczy nałożyć niewielką ilość oleju i wmasować w skórę wokół paznokci, po każdym zabiegu manicure.

– Olejek kokosowy jest delikatnym i skutecznym środkiem do demakijażu oczu. Trzeba przetrzeć twarz i oczy wacikiem nim nasączonym, aż znikną wszelkie ślady makijażu.